Spre viata





Cei care ma cunosc foarte bine stiu asta, altii nu.Dar ar trebui sa fie evidenta pasiunea mea pentru scris.Prima nuvela am scris-o in clasa a7a.Incepusem sa scriu o compunere pentru unul dintre colegi(avea nevoie de o nota mare la romana, dar nu se pricepea la asa ceva) si nu m-am mai putut opri...trebuia sa scriu doar o pagina...ajunsesem la 10 si tot nu ma puteam opri...Si asa a luat nastere prima mea nuvele(genul SF) intitulata Vanessa....
Apoi, mandra de “isprava” mea am continuat sa scriu in fiecare an cel putin una.Pana cand in liceu profesoara de romana m-a incurajat sa particip la concursul de creatie literara “Ion Chichere”Zis si facut...si chiar mai mult  de atat, doi ani consecutiv am castigat premiul 1, ceea ce mi-a dat si mai multa incredere in mine.In continuare postez un fragment din nuvela “Spre viata”, scrisa in 2006.





Spre viata(fragmente)



..................................................................................
Ai facut o alegere foarte buna!
-Nu inteleg, la ce va referiti? Am intrebat nedumerita.
-Cartea pe care ai ales-o, e o alegere foarte buna, ai inceput exact cu ceea ce trebuia, cu inceputul, vad ca nu esti asa grabita cum te consideri tu, ci dimpotriva sti sa faci anumite lucruri la momentul potrivit.
-Imi cer scuze ca...am dat buzna in biblioteca dvs. dar eram foarte plictisita si nu vroiam sa pierd timpul degeaba pana veniti dvs. Aveti o biblioteca foarte frumoasa, ce n-as da sa am si eu una asa candva...un tezaur de cultura.Le-ati citit pe toate?
-In primul rand trebuie sa inveti un lucru, niciodata sa nu iti ceri scuze cand faci un lucru bun, nu ai furat, nu ai mintit, nu ai distrus nimic deci nu trebuie sa te scuzi. Prea multe scuze atunci cand nu e cazul scad din demnitatea omului, te fac sa scazi atat in ochii celorlalti dar si in ai tai, te vor face sa fi tu vinovata intotdeauna. E foarte bine ceea ce ai facut, ba chiar te felicit, de aici reiese inca o trasatura a ta foarte importanta, faptul ca nu iti place sa pierzi nici o secunda si ca sti sa pretuiesti timpul. Dar de lucrurile astea va trebui sa iti dai seama singura mai departe, nu trebuie sa astepti sa iti zic eu de fiecare data: ai facut asta deci rezulta asta...Tu iti vei fi de acum incolo cel mai bun prieten si va trebui sa comunici cu eul tau si sa te descoperi singura. De asemenea trebuie sa te invingi pe tine, partea care ti-e cel mai mare dusman, trebuie sa inveti sa te controlezi. Nu-ti fa griji, vei ajunge sa faci toate astea, dar cum ti-am mai spus, fiecare lucru la timpul lui.
-Aveam obiceiul sa imi cer iertare intotdeauna, chiar si atunci cand nu trebuia. Faceam asta pentru ca vroiam sa evit anumite conflicte si tacand credeam ca e mai bine asumandu-mi  vina...
-Nu,tu confunzi notiunea de a evita conflictele prin tacere, cu aceea de a recunoste lucruri pe care nu le-ai facut si in cazul asta nu faci bine, ci dimpotriva-
.............................................................
Dar avand si cursuri de predat cand veti avea timp sa faceti  atatea ore si cu mine? Si sigur nu va deranjeaza pe dvs sau pe baiatul dvs faptul ca stau aici?
            -Stai linistita, nu ne deranjeaza pe niciunul, dimpotriva, de 5 ani de cand sotia mea a murit nu a mai fost nici o prezenta feminina in casa noastra, dupa cum cred ca ai aflat si tu, nici prea multi barbati nu ne viziteaza, pentru ca in intimitatea caminului nostru preferam sa fim doar noi doi. Sa nu intelegi gresit faptul ca ne bucuram de prezenta ta feminina, dar in cultura noastra o femeie intr-o casa inseamna foarte mult, ea e cea care lumineaza casa, o incalzeste si-i da farmec.De cand esti tu aici nu ne mai simtim atat de singuri. Cat despre timp, vom avea destul....
 -Pot ca timpul meu liber  sa il petrec in biblioteca, citind? Dupa cum am mai spus, nu prea sunt genul care sa prefer plimbarile si distractile, cartile fiind mare mea pasiune, poate chiar obsesie.
-Hmm...poti sa si citesti ce vrei tu in timpul tau liber, poate ca pe de o parte e mai bine, pentru a fi in contact numai cu lumea ta, dar...mai adaug o noua regula, o ora zilnic trebuie sa te plimbi, unde vrei tu, prin padure, prin oras, dar trebuie. Caci daca stai numai in casa nu sunt atat de mari sansele sa realizezi ceea ce ti-ai propus, se pare ca esti mult mai izolata decat ar trebui, decat e normal si decat credeam. Va trebui sa te invat si sa accepti lumea, sa o cunosti, sa o asculti. Intelepciunea nu presupune o izolare totala, definitiva asa cum poate crezi tu, ci doar una temporara.
-Cred ca dintre toate, asta o sa fie cel mai greu pentru mine, sa accept lumea, sa accept faptul ca si eu fac parte din ea si ca nu trebuie sau nu e absolut nevoie sa ma izolez de tot.
-Da, asa e. Si inca un lucru foarte important, nu uita motivul pentru care ai venit aici, nu uita ce ai promis ca o sa lasi in urma, ce te-a decazut...
-Nu stiu de ce am impresia ca mi-ati citit gandurile de ieri, e adevarat?
-Nu pot citi gandurile...le pot intui...Da, mi-am dat seama foarte usor ceea ce gandeai, e mult mai usor sa citesti o femeie dupa privire decat un barbat. Si oricum e ceva ce banuiam, stiam dinainte sa ajungi tu aici. Incearca sa uiti dragostea fizica, incearca atunci cand simti ca te cuprinde sa o transformi in altceva, intr-o dragoste spirituala, incearca sa iubesti asa cum ne cere D-zeu sa ne iubim aproapele. Nu uita ca tocmai asta e cauza tuturor lucrurilor ce ti s-au intamplat, trebuie sa inveti sa controlezi dragostea, sa o transformi in asa fel incat sa o poti stapani, nu sa te lasi stapanita de ea. Stiu ce simti, stiu ca te abtii si probabil e greu avand in vedere amintirile care iti revin atunci cand il vezi, Iti aminteste de cineva, nu?De acel El de care imi povesteai?
-Da asa e, dar fac tot posibilul sa ma stapanesc, pentru ca stiu care e scopul meu si nu vreau sa deviez si mai ales nu vreau sa va dezamagesc,dar nici pe mine.
-Ma bucur ca ai inteles.I-am spus si lui toate aceste lucruri. Nu e vorba despre faptul ca e interzisa o relatie intre voi, sau ca nu sunt de acord. E vorba despre faptul ca dintre toate sentimentele dragostea are cea mai mare putere si ar putea, mai mult ca sigur sa te distraga de la scopul tau, sa te faca sa o iei pe un alt drum. Intelegi ce vreau sa spun?
-Da, asa e, aveti mare dreptate, o sa fac asa cum m-ati invatat. Promit ca nu o sa va dezamagesc si ca nu o sa uit ce mi-ati spus.
           -Nu trebuie sa promiti nimic, trebuie sa crezi si sa faci

        -Sunt uneori un pic nedumerit in legatura cu tine.Ma bucur foarte mult de faptul ca  esti  atat de constiincioasa, ca inveti atat de repede totul, dar e si ceva in neregula cu asta. Mi-e teama pentru tine si viitorul tau, prea multa cunoastere nu e buna si s-ar putea sa te decada mai mai mult decat s-a intamplat inainte. Esti mult prea obsedata de toate astea, am observat ca nu esti doar pasionata, ci obsedata in adevaratul sens al cuvantului, ai o ambitie bolnavicioasa, nu te lasi cu nici un pret de ceea ce ai inceput, ai fi in stare de orice sacrificii pentru a termina ceea ce ai inceput si nu e bine. Sa sti ca sunt multi oamenii care atunci cand au stiut prea multe, cand au dat de unele cunostiinte care nu erau pentru ei, care erau mult prea superioare, le-au interepretat si folosit intr-un scop gresit si s-au schimbat, au devenit intruchiparea raului. Iti spun toate astea pentru ca abia acum realizez ca zace in tine o forta nemarginita  si imi dau seama ca ai putea fi in stare de orice atunci cand vei dori, ca pentru tine chiar nu exista termenul de imposibil si tu chiar  vrei sa cunosti lumea, cea vazuta dar si cea nevazuta in intregime, vrei sa-i descoperi toate secretele. Iti spun ca sa ai grija, ca sa te gandesti bine ce vrei, ce o sa faci, si sa nu uiti ca atunci cand dobandesti multe cunostiinte, niciodata nu le folosi in scop personal, daca esti in stare sa ai, sa faci, sa sti multe, foloseste-le pentru a-i ajuta pe altii, pentru a-i schimba in bine sau chiar pentru a-i invata, caci toata stiinta, tot ceeea ce ti numai pentru tine te va roade pe dinauntru si te va transforma intr-un om rau , vei ajunge o persoana egoista, orgolioasa  si dornica de putere, genul acela de om care va calca in picioare pe oricine pentru a-si atinge telurile.
............................



 © 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu