Dormi! de Annelies Verbeke

























O carte care mi-a atras atentia din prima.De ce?Pai cum de ce, nu-i evidenta asemanarea?Ea(personajul feminin al cartii) Maya, eu Satmaya, ea-insomniaca ce doarme doar vreo 2 ore pe noapte, eu-insomniaca ce imi dorm orele in timpul zilei. Si totusi...am ramas un pic cam dezamagita.Titlul promitea mult mai mult.Ma ateptam la ceva mai multa psihologie,la o analiza mai amanuntita a insomniacilor,cauze, tratament, efect...etc...

Dar sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca-i o carte slaba.E o carte perfecta pentru noptile in care n-ai somn.O carte care te face sa fi recunoscator pentru privilegiul de a dormi vreo 6-7 ore pe noapte. De la bun inceput te capteaza paginile parca prea realiste, tonul paradoxal, cand glumet, ironic, cand extrem de depresiv.Personajele principale sunt Maya si Benoit.Ei au in comun aceiasi problema:imposibilitatea de a dormi.Cartea zugraveste aventurile lor nocturne:trezirea oamenilor din somn, hoinareala prin cafenele,intalniri...

Ce mi-a placut mie cel mai mult e "relatia" pe care Benoit o dezvolta cu balena("nu e balena, e casalot!!!" ar tipa acum Benoit la mine) si apoi cu fluturele Ernest(devinit apoi Ernestine).Vedem aici cum oamenii, cu cat sunt mai solitari cu atat mai tare se ataseaza de animale.Singurii prieteni fideli ai omului, care-l accepta asa cum e.

Spuneam ca ma asteptam la mai multa analiza psihologica, asta nu inseamna ca e total absenta.E doar ceva mai subtila,pentru cei cu ochiul format.Astfel vedem cum intr-adevar barbatii cauta o femeie care sa le aduca aminte(macar vag) de mama lor.Vedem cum copiii sunt etichetati din cauza parintilor, sau ce efecte are asupra lor prea multa/prea putina dragoste.

Daca ar fi sa gasesc un singur substantiv care sa contina esenta intregii carti, acesta ar fi "delir".Un delir nocturn al Mayei si al lui Benoit, sub influenta insomniei.O insomnie ce parca duce la...dezagregare....Da, nu ma pot abtine sa nu compar o carte cu o alta...Asa ca trebuie sa marturisesc ca citind Dormi! imi imaginam un peisaj tipic bacovian, in care totul este supus dezagregarii sub actiunea ploii(in roman sub actiunea insomniei).

Ce mi-a mai placut mie la aceasta carte e ca...pare a ne "spune" mai subtil ca oricat de "pierduti" am fi, salvarea ne-o gasim atunci cand intalnim pe cineva asemenea noua, cu aceiasi problema.In cazul de fata insomnia.

Concluzia ar fi ca ...e totusi o carte pe care as recomanda-o.

La final cateva citate:

"Cu o vreme in urma, conform panourilor publicitare, viitorul era luminos si portocaliu, insa, dupa umila mea parere, el continua sa fie negru" (pag. 60)

"Viata asta, trebuie sa inveti sa o strangi in brate" (pag.99)

"Poate ca cele mai euforice saruturi sunt cele la care te astepti cel mai putin , iar cele mai frumoase momente cele pe care nu ai avut timp sa le distrugi gandindu-te la ele in prealabil.Poate ca stiusem asta dintotdeauna." (pag 85)

"Si-a atunci Sofie si-a petrecut un brat peste mine, fiindca ea facea parte din acea categorie de oameni care ii imbratiseaza in somn pe altii. Am vrut sa-l indepartez, dar n-am facut-o, fiindca eu faceam parte din cealalta categorie, a celor care nu mai simtisera de mult un brat petrecut peste ei." (pag 88)

"Purgatoriul era fara indoiala mai bland pentru cei care furau lucruri atat de lipsite de gust." (pag 96).

"Asta a fost ultima zi care a contat. restul a fost pur si simplu o viata."

Ah!Era sa uit...Multi dintre cei care au citit aceasta carte au comparat-o cu altele 2:"Casa somnului de Johnatan Coe" si "Clopotul de stila de Sylvia Plath".Din pacate toti au fost de parere ca cele doua din urma sunt mult mai bune.Dar totusi, sa nu uitam ca doar pentru ca exista carti mai bune axate pe subiecte asemanatoare, asta nu inseamna ca Dormi! de Annelies Verbeke e o carte proasta.Sa faci asta e ca si cum ai spune ca un elev de nota 9 este unul prost doar pentru ca exista si elevi mai buni, de nota 10.Fiecare carte e valoroasa in felul ei,pentru o anume categorie de cititori. Le-am trecut si pe cele doua pe lista mea.Cand o sa le citesc, o sa imi permit si eu sa fac comparatii. Pana atunci va las nite linkuri:

De aici puteti comanda Clopotul de sticla: http://www.polirom.ro/catalog/carte/clopotul-de-sticla-1430/

De aici puteti comanda Dormi! de Annelies Verbeke:  http://www.librarie.net/carti/59747/Dormi-Annelies-Verbeke


Casa somnului de Johnatan Coe o puteti citi online sau descarca aici:Coe, Jonathan - Casa somnului © 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

1 comentarii:

Anonim 27 august 2012 la 11:48  

mie mi a placut

Trimiteți un comentariu