REGINA DE GHEATA de Alice Hoffman

 "Ai grija ce iti doresti. Eu am simtit aceasta pe pielea mea. Dorintele sunt brutale si neiertatoare. iti ard limba de indata ce le-ai rostit si nu mai poti sa le retragi. "

O carte care incepe asa n-are cum sa nu-ti capteze atentia.E ca si cum ai fi avertizat ca patrunzi intr-o lume fabuloasa, plina de mituri.
Un basm pentru adulti as putea spune.O lume in care granita dintre real si fantastic dispare.
O fetita isi pune o dorinta.Mama ei moare intr-un accident de masina.(V-ati prins care fusese dorinta?).Acest lucru o va bantui 30 de ani de-acum incolo si o va transforma in ceea ce ea numeste Regina de gheata.
Ea devine obsedata de ideea de moarte.Din nou isi pune o dorinta si este lovita de fulger.Dar supravietuieste si ajunge sa-l cunoasca pe Lazarus Jones(un alt supravietuitor al fulgerului,care fusese mort timp de 40 de minutes si-apoi a revenit la viata.).Astfel femeia de gheata incepe o relatie cu barbatul de foc.Nu stiu de ce dar Lazarus e personajul meu preferat.

O poveste despre iubire, pierdere,transformare si vindecare.Despre oameni care-si ascund adevarata natura.Fiecare om are o poveste care-i motiveaza comportamentul.Viata nu trebuie sa o percepem ca fiind alba sau neagra.De multe ori vedere ne este incetosata si judecam gresit lucrurile exact asa cum in Regina de gheata personajul principal se invinovateste pentru moartea mamei,crede ca nimeni nu o place.

Invatam ca trebuie mai intai sa inveti sa te iubesti/accepti pe tine, ca sa poti sa le faci loc si altora in viata ta.Uneori e nevoie de un eveniment tragic care sa te trezeasca la realitate, sa produca o schimbare.

Si ce este oare Regina de gheata daca nu o metafora a zidului de gheata,pe care fiecare dintre noi il construieste in jurul sau din cauza temerilor.Ne inchidem in noi, ne ascundem in intuneric,de teama ca odata ce vom dezvalui adevarata noastra fata vom spulbera vraja si nu vom fi acceptati.Ne simtim vinovati si nedemni de fericire asa sa ne ascundem de ea.

Cateva citate:







"Sunt oamenii atrasi unul de altul din cauza povestilor pe care le poartă in ei?"

 "Povestea este intotdeauna despre cautarea adevarului, indiferent de ce putea aduce
cu sine. Chiar cand nimic nu era ceea ce parea a fi, cand totul era ascuns, exista un centru de
care nici eu nu puteam fugi: cea care, cu adevarat, eram, ceea ce simteam, ceea ce
eram in sinea mea."

 "Cel mai bun fel de-a muri este în timp ce traiesti."


“Care este diferenta dintre dragoste si obsesie? Nu te-au facut amandoua sa stai treaz noaptea, sa bantui pe strazi, o victima a propriei tale imaginatii, a propriei inimi? Nu te-ai scufundat in amandoua, cu capul inainte, in nisipuri miscatoare? Nu era fiecare barbat indragostit un prost si fiecare femeie o sclava? Dragostea era ca ploaia: s-a transformat in gheata sau a disparut. Acum o vezi, acum nu o mai gasesti, indiferent cat mult cauti. Dragostea s-a evaporat; obsesia era mai reala; durea, ca un ac in fund, o piatra in pantof. Nu disparea intr-o clipa. Un telefon de dimineata plin de regrete. O scrisoare care spunea, Draga, la revedere din partea mea. Obsesia avea un gust familiar. Ceva ce stiai de o viata. Se instala si statea la panda; ramanea cu tine."
  
“Am pus trandafirii in congelator pentru a doua zi. Pastrare la rece pentru o inima rece.”

 “Puteam sa-mi pun o dorinta si sa o transform in sange Si oase. Asta cum i s-ar parea? Aveam gheata in vene; eram mai rece si mai distanta decat o planeta intunecata si lipsita de soare. Daca asta voia, in acest caz puteam fi femeia perfecta pentru el.”

“A umplut cada cu apa. Tot ce puteam auzi era apa de la robinet. Am inteles ca era singurul mod in care puteam fi impreuna – elementele cele mai atrase unele de altele sunt cele care se distrug unele pe altele. M-am aplecat si am pus o mana in cada, improscand in toate partile. Apa era rece ca gheata. O simteam pana pe sira spinarii.”

 “- Nu intelegi? Nu ascunzi ceea ce crezi ca este frumos. Ascunzi ceea ce nu este in regula. Ascunzi ca esti un monstru.”

 “Nu-i de mirare ca ma tineam departe de bunatatea oamenilor; imi facea mai mult rau. Poti sa lupti impotriva cruzimii, cu unghiile si cu dintii, dar compasiunea te copleseste, te ia cu totul, te face sa fii constient de toate greselile.”

  “cand esti impreuna cu cineva, ti se pare ca esti unica fiinta care nu e singura. Atat de diferit, deoarece atunci cand esti indragostit, asta-i ironia: iti simti singuratatea atat de tare incat te doare. Atunci cand nu sunt cu tine.”



Cartea o puteti comanda de aici:http://www.carti-online.com/regina-de-gheata-p-235.html
Sau citi/descarca aici:
Hoffman, Alice-Regina de gheata



© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu