Antichrista, de Amelie Nothomb



Astazi am ales sa citesc Antichrista.La cat de laudate sunt cartile scrise de Amelie Nothomb, ma asteptam la mai mult..Rareori dau peste o carte care sa nu imi placa, dar asta pentru ca sunt foarte selectiva.Totusi,oricat de pretentioasa as fi( si mi se pare normal sa fiu pretentioasa odata ce am trecut pragul de 100 de carti citite) nu vreau sa judec, asa ca sunt destul de indulgenta cand vine vorba de critica.Incerc sa gasesc in fiecare carte ceva care sa o faca valoroasa si sa o pot trece pe lista celor care merita citite.

Ce pot sa scpun despre Antichrista....Recunosc, nu e tocmai o carte pe gustul meu, desi s-a dovedit ca a fost perfecta pentru ziua de azi cand nu prea aveam chef de nimic.Ce-i reprosez?Lipsa de profunzime.Dar totusi...

E o carte perfecta pentru a fi citita pe tren, sau seara inainte de culcare pentru a te lua somnul mai repede.Si nu, ceea ce tocmai am spus nu e o critica.E tocmai punctul ei forte.E o carte simpla, pentru cei care prefera cartile ce se citesc usor si care nu te lasa in ceata.O carte perfecta pentru adolescente as indrazni sa spun.Se citeste in vreo doua ore.



Povestea este in genul filmelor americane pentru adolescenti : relatia dintre doua fete total diferite,Blanche cea care e invizibila pentru toata lumea-neintegrata;si Christa care a reusit sa-i farmece pe toti devenind populara-integrata.In ciuda diferentelor, acestea ajung sa se imprieteneasca.Cartea descrie felul in care prietenii iti pot acapara viata pana in punctul in care devine sufocant.Prieteni ce-ti violeaza intimiteatea si te deposedeaza de toate bunurile de pret.De asemenea cartea este despre acei parinti care pot fi incadrati la categoria ignoranti datorita felului in care isi trateaza copilul.Despre oameni care manipuleaza si oameni care se lasa intimidati, care din prea multa politete sau bunatate se lasa calcati in picioare.Dar orice are o limita.

As spune ca intreaga poveste, esenta ei, sta in proverbul :"Tu-i dai un deget, si-ti ia toata mana".


Cateva citate:



"La sase ani, a te dezbraca nu inseamnă nimic. La douazeci si sase este deja o obisnuinta veche.
La saisprezece ani insa, a te dezbraca reprezinta un gest de o violenta dementa."

"Intotdeauna trebuie sa mergi in sensul vietii, nu sa-i opui rezistenta. Daca suferi e pentru ca refuzi viata. Coboara garda. Cand o vei accepta asa cum e, nu vei mai suferi."

"Aveam despre prietenie o viziune sublimă: daca aceasta nu arata ca in cazul unor Oreste si Pilade, Ahile si Patrocle, Montaigne si La Boatie, pentru ca eu sunt eu si el e el, atunci nu aveam nevoie de asa ceva. Daca prietenia permitea fie si cea mai mica josnicie, cea mai marunta rivalitate, umbra unei invidii, umbra unei umbre, mai bine lipsa."

"Daca putusem fi inselata era pentru ca, pret de o clipa, iubisem. „Fac parte din rasa celor care iubesc, nu din rasa celor care urasc", declara Antigona lui Sofocle. Niciodata nu s-a spus ceva mai frumos."

"Cei care cred ca a citi inseamna o fuga de realitate se situeaza la polul opus adevarului: a citi inseamna a te plasa in prezenta realului in starea sa cea mai
concentrata - ceea ce, in mod bizar, este mai putin ingrozitor decat sa ai de-a face cu permanentelelui diluări."




Cartea o puteti comanda aici: http://www.dordecarte.ro/ANTICHRISTA/1761

Sau o puteti citi/descarca aici:
AMELIE NOTHOMB - Antichrista


© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu