Apararea lui Galilei, de Octavian Paler




Apararea lui Galilei propune ca tema de reflectie dificultatea de a opta, in conditii de represiune politica, intre a spune raspicat adevarul, cu riscul definitivei anihilari, si a-l (re)nega oficial - pentru a-l putea reafirma pe cai ocolite si mai putin primejdioase -, cu riscul de a te compromite moral in fata semenilor si in fata propriei constiinte.”
(Bianca Burta-Cernat).

Mi-a placut aceasta carte.La fel de mult ca restul cartilor scrise de Octavian Paler.In primul rand pentru ca tema pe care a ales-o mi se  pare originala.Apararea unui "erou", unui om care si-a lasat cumva amprenta de-a lungul timpului si care totusi este criticat de unii pentru anumite fapte, pentru ca n-a fost perfect asa cum ne asteptam de la un om extraordinar.Mi-a placut pentru ca ma regasesc atat de mult in cuvintele lui.Sau poate mi-a placut doar pentru ca ideea de a scrie o carte in apararea unui "erou" mi se pare geniala.Pentru ca si mie mi-ar placea sa scriu candva o astfel de carte, care probabil  s-ar chema In apararea lui Mircea Eliade. (desi pe el l-au aparat deja si altii, dar poate nu destul).

Paler construieste o poveste, un schimb de replici cu Galileo Galilei, avand la baza dorinta omului de a trai, de a-si pastra viata cu orice pret, chiar si acela de a-si nega credintele.Unii ar lua asta drept o lasitate, in numele dreptului la viata sa abjuri ,sa iti negi propriile teorii.Dar asta nu dovedeste decat ca esti om, ca noi toti.Si oricum, marturisite sau negate, credintele tale raman aceleasi,pozitia soarelui ramane aceeasi indiferent ca tu crezi sau nu acest lucru.

In apararea lui Galilei nu este numai o carte despre un om exceptional, ci trairile acestuia se extind si asupra noastra, este o carte despre asteptarile oamenilor de la noi,despre pretentiile lor nefondate, despre felul in care suntem judecati si poate despre absurda lor dorinta de a ne vedea martiri.Dar nu in ultimul rand e o carte despre spaima...spaima cu care traim mereu, ce nu dispare odata cu evenimentul ce ne-a provocat-o.


Cateva citate:


“Pentru a putea sa judeci corect, trebuie sa te indepartezi putin..."

“Astepta."Nu exista nici un rug in padure" am zis."Dar nu in padure, Galilei, mi-a replicat ea. Priveste in tine. De fapt, asta e ce te chinuie. Duci cu tine, in sufletul tau, o rana care nu se cicatrizeaza."

“Crezi ca ajunge sa intinzi mana spre fericire, Galilei? Si ca ea va fi acolo unde
mana ta se va intinde s-o atinga”

“Pentru ca Dumnezeu e ca fericirea . Il cauti chiar daca nu-l vei intalni niciodata.”

 “O iubire poate fi tragica, la un moment dat, din pricina ca-i vezi capatul.”

“Afla ca acolo unde nu se mai poate schimba nimic, omul devine cu desavarsire
liber. Se simte rotund ca un fruct.”

 “― Ce e, dupa parerea ta, un eretic?
― Un om singur... Ca mine... Unul care trebuie starpit din societate sau silit sa
stea printre chiparosi, deoarece isi foloseste mintea pentru a avea pareri personale,
diferite de cele obligatorii.”

“Prefer adevarurile care ma ajuta sa traiesc.”

“In vreme ce animalele se marginesc sa traiasca, noi ne pierdem vremea cu eternitatea, desi suntem singurii care stim ca nimic nu dureaza.”

“Totusi, aceasta fuga de lume seamana cu o sinucidere.”




Cartea o puteti comanda aici:http://www.librariabucuresti.com/Carti-Apararea_lui_Galilei-4766.htm
Sau o puteti citi descarca aici:http://www.scribd.com/doc/5092226/Paler-Octavian-Apararea-lui-Galilei




© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu