Sa ucizi o pasare cantatoare, de Harper Lee

De fiecare data cand cautam pe internet ce carti mai recomanda altii, dadeam si peste romanul scris de Harper Lee, Sa ucizi o pasare cantatoare.Si totusi nu mi-a atras prea mult atentia.Poate titlul nu mi s-a parut suficient de atragator.Si totusi saptamana trecuta am inceput, de curiozitate, sa citesc cateva randuri.Si mi-a placut.Nu e o carte deloc complicata, nu e din cele care filozofeaza prea mult.Adica...nu pot sa spun ca lipseste acest aspect ci ca...e mult simplificat.Poate pentru ca intreaga actiune e filtrata prin prisma gandirii unui copil(Scout, ea fiind si cea care nareaza).

Nu stiu de ce( poate pentru ca trateaza si rasismul) aceasta carte mi-a adus aminte de copilarie, de perioada in care citeam Coliba unchiului Tom.

E surprinzator felul in care aceasta carte trateaza atat de simplu, cu atata naturalete teme complexe precum moralitatea, impartialitatea justitiei.Mi-a placut relatia apropiata dintre cei doi frati, Scout si Jem, e o relatie de invidiat cum rar mai vedem in zilele noastre.La fel si inteligenta fetei pe nume Scout, curajul ei de a fi altfel, de a nu se conforma regulilor.La fel de admirat e si felul in care Atticus si-a crescut copiii, oferindu-le o mare libertate de alegere si neimpunandu-le nici un fel de prejudecati.

O carte superba!O recomand oricui indiferent de varsta.Se citeste usor si cu placere.

Cateva citate:


Ce mijloc de intimidare intrebuintase domnul Radley ca sa-l
fereasca pe Bau de ochii lumii, asta nimeni n-a stiut vreodata. Jem, in
ceea ce-l priveste, era convins ca-l tine mai tot timpul legat cu lanturi
de pat. Atticus zicea ca nici pomeneala de una ca asta, ca mai sunt si
alte mijloace de-a face din oameni strigoi.”

“Sa stii ca uneori Biblia, in mana cuiva, poate fi mai daunatoare decat o sticla de
whisky in mana... oh, sa zicem a tatalui tau.Exista un soi de oameni care... stii... se gandesc atat de mult la lumea cealalta, incat n-ajung niciodata sa invete cum sa traiasca in lumea asta.”

“Singurul lucru care nu poate fi statornicit prin legea majoritatii este
constiinta omului. “

“Curajos nu e omul cu pusca-n mana. Sa fii curajos inseamna sa stii ca esti pierdut inainte de a intreprinde ceva, totusi intreprinzi oricum, si mergi pana la capat, orice-ar fi.”

“Nu, Jem, eu cred ca exista un singur fel de oameni: oameni pur si simplu.”



Cartea o puteti comanda aici:    click aici
Sau o puteti citi/descarca aici:
Lee, Harper - Sa ucizi o pasare cantatoare



© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu