Tu citesti?De ce?




 Daca te afli printre cei care citesc te-ai intrebat vreodata de ce faci acest lucru? De ce citesti?
 Eu mi-am pus aceasta intrebare de foarte multe ori si initial nu am gasit nici un raspuns.Nu cred ca trebuie sa ai neaparat un motiv pentru a citi. Un adevarat cititor, zic eu, nu are nevoie de motive. Citesti pentru ca pur si simplu iti place, pentru ca asa simti nevoia.Pentru ca da cititul e o nevoie, la fel cum e hrana pentru trup, e si cititul pentru minte.Cititul e o nevoie spirituala. Pacat ca multi o neglijeaza.

 Motivele pentru care oamenii citesc sunt multiple. Unii citesc pentru a obtine informatii. Altii pentru a-si imbogatii limbajul sau pentru a-si dezvolta creativitatea. Unii citesc pentru a se relaxa. Cei mai multi se folosesc de carti pentru a evada din cotidian, din banal. Pentru ca acestia gasesc in carti un refugiu. Citesc pentru a trai emotii pe care realitatea nu le ofera. Pentru a-si implini visele. Unii citesc seara inainte de culcare pentru a adormi mai repede si usor(nu e tocmai cea mai buna motivatie, dar macar citesti, deci tot e ceva).

Dar cartile sunt mai mult decat o distractie, relaxare, refugiu. Cartiile sunt o terapie. Te pot vindeca. Cartile iti sunt prietene de nadejde, iti stau mereu la dispozitie. Le pui intrebari si ele iti ofera raspunsuri. Cartile iti sunt parinti spirituali, te educa intr-un  mod placut, te ajuta sa crest  .Ele iti sunt si profesori, te formeaza, iti deschid noi orizonturi. Iti sunt frati si prieteni, te incurajeaza atunci cand ai nevoie, iti ofera un sfat.

De-ar stii oamenii cat de mult ii poate ajuta o carte potrivita...

Cartile pot chiar sa iti salveze viata. Pentru ca atunci cand pierzi totul, cand n-ai pe nimeni langa tine, cartile te tin de mana si nu  te lasa sa te prabusesti. Iti deschid ochii, iti lumineaza mintea si  iti incalzesc sufletul.

De multe ori si eu m-am intrebat :"oare imi folosesc la ceva toate cartile citite?oare sunt mai buna in vreun fel daca citesc 50 de  carti pe an in loc de 5?". De multe ori, cand eram intrebata despre vreuna din cartile pe care le citisem, nu imi mai aminteam mare lucru. Chiar daca lectura era destul de recenta. Si acest lucru ma descuraja, ma gandeam ca poate cititul nu e decat timp pierdut. Si astfel am lasat-o mai usor cu cititul. Rau am facut. Pentru ca in timp am descoperit ca ma inselasem.

Doar pentru ca nu iti mai amintesti nimic dintr-o anumita carte, nu inseamna ca ai citit-o degeaba. Nu sa iti amintesti de ea este important. Ce conteaza e impactul pe care acea carte l-a avut asupra ta. Cartile produc schimbari enorme in noi. Doar ca de cele mai multe ori nu le observam. O carte ne poate ridica moralul, ne poate  scoate din depresie, ne poate face mai fericiti. O carte ne schimba conceptile. Ne elibereaza de prejudecati( de orice urma de rasism am scapat in copilarie citind Coliba unchiului Tom). Ne extinde universul, directionandu-ne spre alte arii( gustul pentru mister, aventura l-am deprins citind Ciresarii). Trezeste in noi pasiunea pentru alte civilizatii, alte culturi(citind Ultimul mohican, Winnetou mi-am descoperit pasiunea pentru  civilizatia ameridiana, cartile lui Mircea Eliade mi-au deschis apetitul pentru Orient, pentru lumea sacra). Din carti invatam sa iubim, sa speram, si sa luptam pentru visele noastre. Invatam sa credem in miracole.

 Cred ca intr-adevar suntem suma cartilor pe care le-am citit.

Fiecare carte citita ne imbogateste cu ceva personalitatea, ne dezvolta anumite abilitati(creative, analitice) si schimba ceva in noi. Cartile, mai ales cele citite in copilarie, au un rol vital in formarea noastra ca oameni, stau la temelia adultului ce devenim mai tarziu.

E pacat ca multi nu citesc si ma intreb de ce. Multi invoca aceeasi veche scuza:"N-am timp". Altii spun direct ca nu le place, desi n-au citit prea multe carti ca sa isi poata face o parere despre citit in general. E mai usor sa sa uiti la Tv, sa faci conversatie pe mess, sau sa-ti faci prieteni virtuali pe Hi5. Cititul e prea obositor. Si nu mai e la moda vor spune unii. Mai nou incultura se pare ca e noul trend. Pacat!

Si totusi cine e de vina ca unii(majoritatea nu citesc) ? Nu le caut scuze celor care nu citesc, dar totusi nu e numai vina lor. Conteaza si mediul, anturajul. Eu am crescut intr-o familie in care ambii parinti citeau(da, citeau, la timpul trecut,  azi invoca si ei aceeasi scuza:"n-am timp") si poate ca asta m-a facut sa imi placa si mie. Mai tarziu am avut norocul sa am cele mai grozave profesoare de romana care au sporit in mine iubirea pentru carti. Cred ca cel mai puternic impact l-au avut asupra mea cartile din clasele V-VI. Lista cu lecturi obligatorii pentru vara era atat de lunga incat citeam cate un roman pe zi( maj. aveau mai multe volume,Winnetou spre exemplu avea 5). Daca nu as fi fost crescuta de niste parinti pasionati de lectura, daca nu as fi avut profesoarele pe care le-am avut, nu cred ca as fi fost persoana care sunt acum.

Si-atunci cine e de vina? Cum sa aiba un copil curiozitatea sa citeasca daca parintii nu i-au citit niciodata inainte de culcare atunci cand era mic. Cum sa citeasca daca nu are nici o carte in biblioteca. Pe cine sa ia drept model daca nu si-a vazut vreodata parintii citind? Daca profesorul de romana nu le-a dat nimic de citit?Cum sa nu fiu revoltata cand aud ca unui copil ce-a terminat clasa a VII-a  nu i-a cerut vreodata profesoara sa citeasca: Robinson Crusoe, Singur pe lume, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Jules Verne, Coliba unchiului Tom, Colt Alb, Calatoriile lui Gulliver, Cei trei muschetari, David Copperfield, Legendele Olimpului, Amintiri din Copilarie etc.( pentru cei interesati de lista de lecturi pentru gimnaziu, o gasiti aici clik aici).Ce scoala e asta unde duci o ciocolata si iei 10, oricat de prost esti pregatit?

Ce exemplu au acesti copii? Si-atunci sa ne miram ca tinerii nostri nu mai citesc?( nu ma gandeam ca la 20 de ani am sa ajung sa spun asa ceva, dar daca altii mai "adulti" nu se revolta, ei bine, o fac eu).Vreti cultura? Da' ce exemplu le dati voi tinerilor?

Acuma sa nu intelegeti gresit. Nu luati ce am spus mai sus drept o scuza pentru a nu citi .Daca nu ne-au "cultivat" altii hai sa o facem singuri. Nu iti trebuie bani ca sa citesti(cartile le poti lua si de la biblioteca), iar timp poti sa iti faci in orice zi. Nu zice nimeni ca trebuie sa il citesti direct pe Dostoievski sau Faulkner, sau ca trebuie sa fie un roman de 500 de pagini .Nici ca trebuie sa termini cartea in 3 ore sau sa citesti in fiecare saptamana cel putin o carte. Ia-o usor, citeste ceva simplu, scurt si placut. O poti face chiar seara inainte de culcare daca in rest nu ai timp. Poti citi si in acele 10 minute de pauza dintre doua filme, citeste la plaja, pe tren. Daca analizezi bine vei vedea ca sunt o gramada de momente in care te plictisesti si in mod normal pierzi timpul. Citeste in acele momente. Zece pagini pe zi, ca nu e mult si nici greu, dar tot e ceva. Si vei vedea ca in timp lucrurile evolueaza...

Deci...tineri(sau nu), cititi ca nu va costa nimic, nu pierdeti, doar castigati!

© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu