Tiganii.Si tu esti impotriva lor?

 Da,despre tigani vreau sa vorbesc astazi.Ma intreb oare mai exista oameni care sa-i accepte, care sa nu fie revoltati impotriva lor?Pentru ca tot mai des aud tot felul de cuvinte urate la adresa lor, cum rostesti in fata cuiva cuvantul tigan, il vezi strambandu-se si il auzi spunand ceva de genul "nu-i suport.".De ce, ti-au facut tie personal ceva de nu-i suporti?

Poate ati ghicit, atitudinea mea fata de ei e una mult mai toleranta.Poate pentru ca am cunoscut cateva dintre cele mai bune exemplare, care fac exceptie de la tot ceea ce se spune despre tigani.Si de-ar fi vreodata sa am vreun conflict cu unul, tot nu m-as revolta impotriva lor, pentru ca eu judec fapta, nu omul.

 N-as stii sa zic cu exactitate cand a aparut toleranta mea fata de ei.Poate ca a existat dintotdeauna.Pentru  mine nu era nici o diferenta intre  "ei" si "noi" , poate doar ca primii erau ceva mai "bronzati" , dar tot oameni suntem si unii si altii.

Mi-e rusine mie cand vad pe cineva ca judeca o persoana pentru simplul fapt ca e tigan.Ma gandesc ca cine stie, poate si eu voi fi respinsa intr-o zi pe motiv ca sunt blonda(blondele fiind considerate proaste). Imi pare rau cand vad ca cineva nu are curajul sa isi recunoasca etnia de teama ca va fi respins.

Pai daca noi adoptam o asemenea atitudine fata ei, ce vrem in schimb?Normal ca si ei ne raspund cu aceeasi moneda.Daca noi i-am acepta sunt sigura ca unii dintre ei s-ar schimba.

 Pe cat sunt unii de revoltati impotriva tiganilor, pe atat de revoltata sunt eu impotriva acestui tip de comportament discriminatoriu, a acestei prejudecati.Mereu sunt criticata pentru ca nu-i ocolesc, pentru ca vorbesc cu ei, pentru ca incerc sa le fiu prietena.Am fost chiar pe punctul de a lua bataie pentru asa ceva, pentru ca aveam un prieten pe care bunicul meu il considera tigan( chiar daca nu era, sau nu mai mult de vreo 25-50 % ) chiar daca nu intrunea caracteristicile specifice.Alta data bunica a fost cea care mi-a facut zile fripte pentru ca am lasat un tigan sa se aseze pe patura mea cand eram la plaja.Tigan despre care tin sa precizez nu numai ca nu  era prea negru si era chiar dragut, dar pe deasupra era cel mai respectuos baiat si cel mai harnic din cati am cunoscut(deci nu toti tiganii sunt needucati,nesimtiti, lenesi sau cum altfel se mai zice despre ei).Ah, si inca o precizare...nu mi-a furat nimic, dimpotriva, mi-a daruit.

 Alta experienta de genul asta e mai recenta.M-am trezit intr-o zi cu vecinii la usa sa imi spuna sa nu mai vorbesc cu baiatul cu care ma vazusera( de fapt ma spionasera) cu o seara inainte, pentru ca e tigan.Reactia mea a fost una de genul WTF?Evident reactie neexprimata.E adevarat ca pana la urma baiatul se dovedise a fi nepotrivit pentru mine, dar asta n-are nici o legatura cu "culoarea" lui, care apropo, nici macar nu e mai inchisa ca a mea.

Daca stau sa ma gandesc bine tangentele mele cu tiganii nu se opresc aici.Imi aduc aminte cand eram in clasa a7a si-am cunoscut un tigan blond si cu ochii albastri.Evident ca mi s-au aprins calcaiele dupa el.Si era atat de timid...Vindea martisoare pe strada :) .Asa l-am cunoscut.Si ma imprietenisem si cu restul tiganilor de acolo.Nu erai nicidecum asa cum ma asteptasem.Dimpotriva, erau foarte prietenosi,zambareti,mereu pusi pe glume.M-au lasat si pe mine sa ma prefac ca vand  cand au trecut pe-acolo niste colegi, si-am inceput sa strig in gura mare: "Poftiti la martisoare".Unii mi-au admirat tupeul, si capacitatea de a ma integra atat de usor in acel mediu.Altii, evident,au facut misto pe seama mea ca "umblu" cu tiganii.

Daca as sta sa ma gandesc poate ca as mai gasi asemenea exemple.Dar sper ca ceea ce am spus deja sa sublinieze ce aveam in minte.

 Nu ma intelegeti gresit, nu le iau apararea.Nici nu-i condamn.Tot ce cer e sa nu-i bagam pe toti in aceiasi oala.Chiar daca 99,9% dintre ei sunt precum se spune, tot mai raman acei 0,1% care sunt diferiti.Mie mi-au dovedit-o de nenumarate ori ca pot fi la fel  de buni ca "noi".Si de asemenea am realizat cat de simplu e sa te intelegi cu ei, pentru ca singurul lucru pe care ti-l cer e respectul, sa nu-i faci sa se simta inferiori.

Si da, poate ati dedus deja, nu doar ca tolerez tiganii, ba chiar pe unii ii plac( care nu sunt tigani decat pe jumatate).Si tin sa marturisesc ca nu mi-e rusine sa spun asta si nici n-am de gand sa-i evit doar de gura lumii.Pentru mine nu exista tigani,italieni, americani etc, ochii mei vad oameni si-atat.



© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

4 comentarii:

poze tunsori 27 august 2010 la 23:15  

Bună seara! Sunt administratorul siteurilor pozetunsori.com şi girlsgocrazy.info, şi vreau să fac link exchange cu blogul dvs. Dacă sunteţi de acord treceţi-mă cu titlul poze tunsori şi sfaturi fete şi scrieţi-mi aici: http://www.pozetunsori.com/link-exchange

Anonim 16 aprilie 2013 la 22:24  

I have learn some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
I wonder how much effort you place to create this sort of great informative website.



Here is my web blog; chapter 7 bankruptcy florida

Unknown 9 august 2016 la 13:08  

Packers and Movers Bangalore
Packers and Movers Gurgaon
Packers and Movers Pune

palko 23 mai 2018 la 11:41  

Buna ziua,

va rog stergeti poza gaborului cu palarie din articol pentru ca este o fotografie realizata de mine pe care ati folosit-o fara acordul meu.

Va multumesc.

Trimiteți un comentariu