De ce mereu aceeasi poveste?



Zilele astea am realizat cat de asemanatoare e povestea  de acum cu cea de anul trecut....e aproape identic totul, sau cum spuneam mai demult, povestea e aceeasi doar ca sunt alti actori in rolul personajelor. Mereu m-am intrebat de ce se repeta la nesfarsit aceeasi poveste, de ce e ca un cerc vicios din care nu mai pot scapa, ca un labirint in care m-am pierdut si din cauza intunericului( ignorantei?) nu mai gasesc iesirea. Parca as fi dependenta de anumite tipuri de oameni, anumite experinte, sau greseli, sau stari. Uram asta, pentru ca nu intelegeam de ce se intampla asa, unde gresesc, cum sa scap de acest lucru.
Cand nu intelegem motivul ce sta la baza unei intamplari negative, evident ca o vom luat ca pe o nedreptate si ne vom plange de mila. Mi-a luat cativa ani sa inteleg acest lucru. Desi in mintea mea existau informatiile necesare pentru a face aceasta descoperire, pur si simplu le-am ignorat, nu am fost constienta de ele. Nu e nimic dificil de inteles sau de facut, pe oricare psiholog il vei intreba va stii sa iti raspunda la aceasta nelamurire. Mereu facem aceeasi greseala sau ne implicam in acelasi fel de relatie nepotrivita pentru ca asta atragem. De ce? Pentru ca in mod inconstient asta vrem, de asta avem nevoie, asta ne este familiar. Incercam cumva sa ne implicam in acelasi timp de situatie in care anterior am esuat, pentru a putea reusi acum. Iar prin succesul de acum vom compensa ce-a fost inainte, vom sterge exeperientele anterioare neplacute, le vom depasi.

Pe moment cand am realizat in ce mod detaliat e similara experienta de acum( chiar si ca timp-luna noiembrie, ca domeniu: relatie, finante, locuinta, sanatate etc.) cu cea de anul trecut am fost oarecum socata, dezamagita, era ca si cum intreg universul meu se prabusea.

Dar dupa cateva zile de analizat la rece situatia, zile care m-au tinut aproape imobila, mi-am dat seama ca situatia se repeta din nou de fapt in folosul meu. Mi-am dat seama cu ce am gresit data/datile trecute. Chiar daca am repetat greseala, felul in care voi reactiona acuma va fi diferit pentru ca stiu cum sa abordez greseala pentru a o remedia. Vezi, ce ti-am spus eu depre esec, ca are si beneficii? Acum mi-am dovedit mie ca nu m-am inselat.
Am realizat de data asta ca e oarecum vina mea. Daca vorbim despre relatii : ma intrebam mereu de ce nu rezista la mine niciodata mai mult de un an. Raspunsul: pentru ca nu eram dispusa sa ma schimb pentru cineva, pentru ca nu vroiam sa fac nici un fel de sacrificiu si mai ales faceam greseala sa consider ca o relatie ori merge de la sine ori nu-i cea buna. Si ma inselam, pentru ca oricat de bine s-ar intelege doi oameni, cat de compatibili ar fi, intotdeauna va trebui sa "lucreze" la relatia lor. Oricat ai evita, oricat de tolerant sau de nepretentios ai fi tot vor exista mici dispute, vor iesi la iveala diferentele dintre voi. Esential e sa nu le lasi sa va afecteze. Sa fi constient ca anumite reactii sunt negative, ca trebuie sa discuti calm neintelegerile si sa gasiti impreuna o solutie, sa gasiti o cale de mijloc.

Daca pana acum ma temeam de relatii, atasament, implicare, acum nu o mai fac. Daca pana acum credeam ca voi fi mereu nefericita si neimplinita pe plan sentimental, nu la fel cred si acum. Acum am incredere in mine si in capacitatea mea de a face alegeri bune. Acum stiu ca sunt in stare sa am o relatie sanatoasa si sa renunt la cele care-mi faceau rau, ma puneau in ipostaza de victima si-mi deteriorau respectul de sine. Acum stiu ca sunt in stare sa ies din acest cerc vicios, ca sunt in stare sa ma opresc inainte de a ma lasa controlata de emotiile provocate de evenimente.

Mi-a fost folositoare pentru o mai buna intelegere, una dintre cartile citite acum cativa ani- Femei care iubesc prea mult. Gasiti cateva cuvinte despre ea chiar aici pe blog. Chiar daca e despre relatii, despre femei mai mult, poate fi folositoare si in alte situatii cand observi cate un pattern care iti da bataie de cap si te  impiedica sa fi fericit.




© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu