Unde e 1 Decembrie?


A fost 1 Decembrie.
Ei si? vor spune sau au spus deja multi.
Eu n-am sa incep asa. Mergand pe strad ieri ma uitam in jur si ma intrebam :Unde-i ziua de 1 Decembrie? In afara de cateva steaguri fluturande n-am vazut mare lucru. Doar multe vorbe goale la TV, fals patriotism sau ura nejustificata a unora impotriva propriului neam.

Nu sunt fan Vadim Tudor, dar ceva mi-a placut din ce-a spus. Mi-a placut cand s-a legat de cei care cred ca patriotismul e demodat.
Ce-i drept, n-avem motive nici sa ne umfla in pene, ca nu suntem chiar asa grozavi, dar nici sa incepem sa ne bate joc de propriul neam nu e frumos/corect. E bine sa nu cadem in extreme. Sa avem o atitudine mai de mijloc, sa ne gandim ca totusi, putea fi si mai rau. Macar pentru asta sa fim recunoscatori.

Ce ma enerveaza cel mai  tare si nu pot sa inteleg, e atitudinea unora care arunca cu generozitate tot felul de replici acide, ironice la adresa Romaniei, a romanilor. Pe acestia ii intreb : " te iei te romani, dar tu ce esti, ungur?" sau  le-as spune: " Critici gloata, o treci prin toate apelativele vulgare posibile, dar uiti  ca si tu faci parte din ea. E ca si cum ti-am spala rufele in public, ca si cum ai incepe sa dai declaratii in presa despre cat de usuratica e maicata' sau cat de putoare e taicatu'" . Pai asa ai ajuns? Daca tu, mare demagog ai ajuns in halul asta, crezi ca ai dreptul sa ii critici pe altii?" .

Si-ti mai spun, adica te intreb ceva: " Daca tot arunci cu noroi in tara ta, in neamul tau, daca noi suntem un neam de imbecili si lenesi si cum altfel ne mai numesti, daca nimic nu merge bine aici, atunci, spune-mi tu desteptule(sau desteapto) ce mai cauti aici in Romania printre noi? De ce nu ai plecat inca  in tari straine unde cainii umbla cu covrigi in coada? "

Sa-ti spun eu de ce? Ca nu esti cu nimic mai bun ca restul. Ca nu e totul asa negru cum pare. Te poti descurca la fel de bine oriunde daca ai un pic de minte si ambitie.

Nu-ti impune nimeni sa fi madru ca esti roman. Dar numai pentru ca nu poti fi mandru, nu inseamna ca trebuie sa-ti fie rusine, sau ca trebuie sa te revolti. Nu ne alegem tara, neamul in sanul caruia ne nastem. Patria e ca familia, nu noi o alegem, nu suntem niciodata multumiti de ea, am vrea uneori sa o schimbam, sa ne fi nascut in alta. Dar...asta este, trebuie sa o respectam , sa o acceptam asa cum e ca e a noastra, alta nu avem. Poate ca nici  tara nu e mandra de noi si totusi  nu ne da afara de pe teritoriul ei.




© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu