Cele zece mii de dorinte ale Imparatului, de Jose Freches

“Când un bărbat şi o femeie  vor fi învăţat să facă să vibreze Coarda Luthului în timpul Norilor şi al Ploii, nu-şi vor afla odihna până ce nu se vor întoarce iar şi iar”


Plasat în societatea chineză, în jurul anului 1660, romanul se construieşte pe opoziţia dintre viziunile taoiste (care urmăresc împlinirea fericirii pământeşti) cu cele confucianiste (rigide şi pline de contradicţii), urmărind peripeţiile unor oameni aflaţi în căutarea fericirii prin prisma plăcerilor trupeşti. Deşi provin din medii diferite, ţelurile asemănătoare le vor împleti destinele, aducându-i într-un final în acelaşi loc, într-un "concert unic", septetul la care nici nu visaseră.

Activitate cu istorie îndelungată, de pe vremea când Adam şi Eva ronţăiau Mărul Cunoaşterii, arta amorului a fost mereu, în funcţie de epocă şi de educaţie, un  fel de fruct mai mult sau mai puţin interzis. Este chiar şi în astfel de vremuri moderne un subiect tratat cu pudoare. Ce-i drept, nu e uşor a vorbi despre amor, mereu există riscul de a trece de la senzualitate la vulgaritate, de la sacru la profan.

Pentru unii poate părea şocantă această carte care afirmă că  prostituţia este o activitate foarte utilă pentru corpul omenesc, ţinând cont că  îi permite să-şi potolească toată gama de pulsiuni într-o împrejurare paşnică şi plăcută. Chiar dacă mulţi nu sunt de acord cu o astfel de promovare făţişă a desfrânării, nimeni nu poate nega cât de liniştită devine mintea, când trupul e satisfăcut.

Pentru cei reticenţi, ţin să precizez că povestea nu se axează doar pe dimensiunea fizică a actului sexual, ci…poate chiar mai mult, pe cea spirituală, pe fuziunea dintre Yin şi Yang, care îmbunătăţeşte calitatea energiei Qi a fiinţei.
Cel mai bine vor înţelege, poate, această carte, cei care sunt familiari cu taoismul, nefiindu-le străine anumite noţiuni pe care personajele  le discută, dar le şi pun în practică.

Cele zece mii de dorinţe ale Împăratului ne prezintă într-un mod aproape idilic arta amorului. Deşi scrisă de un bărbat, n-ai cum să nu observi nota puternică de feminism. Lumea pictată  de Jose Freches e una în care până şi femeile de moravuri uşoare au dreptul la plăcere. În care ele sunt frumoase, dar şi inteligente: ”Da, era frumos să renunţi la toate plăcerile pământeşti, la orice formă de plăcere şi de satisfacţie, aşa e, era cât se poate de bine şi de frumos; numai că, pentru ca toate astea să merite, ar trebui ca paradisul să existe cu adevărat. Or, nimeni nu poate pretinde că a cunoscut Nirvana, căci acolo nu ajungem decât după moarte. E oare raţional să sacrifici ziua de azi pentru un mâine atât de nesigur?”. Iar stâpânirea artei din dormitor le oferă putere.

Este o carte pe care aş recomanda-o atât sexului feminin, cât şi celui masculin. Fiecare va descoperi câte ceva incitant. Ei vor învăţă despre beneficiile returnării seminţei ”căci licoarea de Jad face cale întoarsă şi întăreşte creierul, în loc să fie risipită inutil în Albia de Cinabru a partenerei”. Sau despre cum ”dacă vrea să se desfete pe deplin cu o femeie, bărbatul nu trebuie să abuzeze de ea într-un mod vorace şi grăbit. Femeia este un fruct care se descojeşte pe îndelete şi se degustă în timp, pentru a-i aprecia cum se cuvine aromele subtile”. Iar noi, fetele, vom descoperi că iubirea îşi are locul său, chiar şi într-o lume atât de dezmăţată.

Sub haina de erotism pe care o îmbracă acest roman, se ascunde miezul care musteşte de înţelepciune, căci ne îndeamnă la gândire liberă şi la a nu cădea pradă îndoctrinărilor de vreun fel. Ne face conştienţi că sunt întrebări la care vom avea deja răspunsul odată ce ni le vom pune. Şi că dogmele propovăduite de biserici, fac mai mult rău decât bine omului, răpindu-i accesul la o comuniune ce i-ar aduce binefaceri atât în plan material cât şi spiritual.

Un roman senzual, poetic şi lipsit de inhibiţii, în care până şi moartea survine din prea multă plăcere şi care cu siguranţă vă va face să priviţi cu alţi ochi arta din dormitor!



Mulţumesc Grupului Editorial All pentru ocazia de a citi această carte în cadrul campaniei Cartea călătoare!



© 2012 (satmaya) All Rights Reserved

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu