Partea a II-a. (How to make it work)
Multi spun ca totul se clarifica pe parcurs si zic ceva de genul: "ce sa facem atatea planuri de pe-acum, ce atatea discutii, vedem noi cum facem.". Eu nu sunt de acord cu asta. Sunt o multime de lucruri despre care poti discuta de la bun inceput, de ce sa amani?
Plus ca....stiind anumite lucruri, cum sa le faci, cum sa reactionezi in anumite imprejurari, ce sa nu faci...relatia ta, aceasta convietuire in comun castiga in plus vreo 50% sanse de reusita, de a merge bine.
Atat din experienta mea(chit ca nu am locuit eu cu nici un prieten pe termen lunng), cat si din ceea ce am observat si analizat la altii, am facut o lista cu cateva aspecte despre care e bine sa discuti inainte de mutare. Pentru toata lumea probabil ca o sa pare lucruri minore si nu o sa inteleaga de ce e asa important sa fie clarificate. Crede-ma, asa maruntisuri cum par, acestea devin pe parcurs motive de cearta, poate chiar despartire.
Sa va mutati impreuna
e un pas urias atat din punct
de vedere emotional cat si
financiar sau fizic. Relatia va fi mai
complicata, dar si mai frumoasa si implinitoare…intensa.
Sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi cand ai luat
decizia de a te muta impreuna cu el sau aspecte de care trebuie sa tii cont.
Cheia unei tranzitii reusite de la un spatiu personal la unul in comun este comunicarea. Si poate la fel de importante sunt compromisurile.
Comunicarea
Nu intamplator am ales sa vorbesc mai intai despre comunicare. Este elementul vital al unei relatii.
Fiti sinceri, vorbiti despre fiecare lucru ce va trece prin
minte, nu asteptati sa se adune prea multe .
Veti avea neintelegeri, veti afla lucruri neplacute unul
despre altul , ai grija sa ai un plan sigur de rezolvare a conflictelor. Nu faceti confuzie intre cearta si comunicare, nu e acelasi lucru. Asa ca ai grija la ton, nu folosi cuvinte urate sau reprosuri. Nu-i nevoie de tipete ca nu e nimeni surd, nici sa-ti iesi din sarite nu te ajuta cu nimic.
Spune-i cand nu iti place ceva, cand vrei altceva, cand iti doresti ceva. Intreaba-l ce ii place lui, ce il deranjeaza. Oamenii nu sunt masini de citit ganduri. El/ea nu iti poate intui dorintele vrei ceva, vrei intr-un anumit fel, spune-i!
Comunicarea trebuie sa fie o prioritate, un lucru in care sa investiti timp si efort.
O buna comunicare dubleaza sansele de a avea o relatie reusita.
O buna comunicare este singurul lucru care te poate ajuta sa treci peste diferentele dintre voi, conflicte, poate salva o relatie pe punctul de a se destrama.
La mine acasa, la tine sau la noi?
Indiferent a cui e locuinta, cine la cine s-a mutat, daca
v-ati hotarat sa faceti acest pas , cea mai mare greseala e ca locuinta sa fie
considerata doar a unuia. Ok, unul e proprietarul sau plateste intretinerea,
deci e casa unuia pe de-o parte, din punct de vedere oficial sau legal cum vrei sa ii spui, dar trebuie sa fie “acasa” pentru amandoi. Si
ma refer la cei care se horarasc sa stea
impreuna pe termen lung, nu la cei care/perioada in care tu iti petreci mai
mult timp/noptile la el. Desi situatia e cat de cat asemanatoare. Chiar daca nu
stai cu el de tot, totusi, ai niste obligatii, dar iti poti permite sa ai si ceva pretentii.
In cazul in care locuiti impreuna si celalalt foloseste
mereu termenul de “la mine acasa” sau iti reaminteste mereu ca e locul lui, ca
el plateste, inevitabil tu ca femeie(sau barbat daca e cazul) te vei simti
mereu un strain, in plus, nu ca acasa. Nu uita ca ceea ce faceti voi e un
parteneriat in care fiecare investeste ce are, in general barbatul investeste
mai multi bani, iar femeia investeste altfel de lucruri aparent mai marunte dar
nu mai putin valoroase.
Nu degeaba se zice ca intr-o relatie, casnicie etc. “ce-i al meu e si al tau”. Poate uneori nu
pare corect, sau egal, dar….nu e chiar asa. Cand vrei o relatie trebuie sa
renunti la eu si tu si sa gandesti in termeni de noi. ( noi facem, noi mergem,
al nostru, la noi)
Nu va fi usor sa iti gasesti
locul in “lumea lui” si nici pentru el
sa iti faca loc in ea. Dar in timp, cu multa rabdare, comunicare, compromisuri si iubire, toate se rezolva.
Motive
Am mai spus asta si o mai repet. Nu va mutati impreuna
pentru motive gresite. Cel mai bun motiv zic eu, este nevoia/dorinta de a
petrece fiecare secunda alaturi de el. Motivele care stau in spatele acestei
decizii au o contributie esentiala la ceea ce inseamna evolutia relatiei si
sansele de a dura.
Dezaprobare.
Fi pregatita pentru dezaprobare. Din partea familiei si
prietenilor pentru ca sunteti un cuplu necasatorit//format de curand..
Va vor face sa va simtiti prost pentru decizia luata, va vor critica si vor incerca sa va schimbe ,
sa va determine sa ganditi precum ei impunandu-va propriile conceptii si
cautand sa va desparta. Din pacate stiu
mult prea bine cum e in aceasta situatie. Si mai stiu si cat de
eficienti sunt acesti oameni care se vor baga in viata ta. Asa ca ai grija,
nu-i lasa sa strice o poveste frumoasa cu conceptiile lor invechite si rigide.
Responsabilitatea financiara
Stabiliti cum impartiti responsabilitatea financiara.
Mie mereu mi-a dat batai de cap acest aspect intr-o relatie. Asta pentru ca eu imi fac prea multe griji. Si poate din cauza educatiei, a mamei care mi-a sadit bine in memorie/morala regula "nu lua nimic de la straini". Straini insemnand toti in afara de familie, deci si prietenii. Pana si iesitul la un suc imi creeaza probleme. Pe de o parte consider ca e responsabilitatea barbatului sa plateasca consumatia (in cazul in care isi permite...altfel, mai bine sa nu te fi invitat) , pe de alta parte ma simt prost sa il las sa o faca, temandu-ma ca ma va crede nesimtita/materialista.
Pe acelasi principiu traditionalist merg si cand vine vorba de relatii. Adica nu mi se pare ceva rau ca femeie sa fie intretinuta...dar atentie! o perioada, nu toata viata. Asta tinand cont de faptul ca in general barbatii sunt pe banii lor mult mai devreme decat femeile. Dupa ce termina liceul ei muncesc, ele merg la facultate. Si-atunci daca el, de 30 de ani, are o relatie cu ea de 20, nu cred ca poate avea pretentia in cazul in care locuiesc impreuna, sa imparta cheltuielile in mod egal. E chiar ok sa nu ii ceara ei nimic in cazul in care ea nu are si un loc de munca. Dar...asta nu inseamna ca femeia nu trebuie sa faca nimic. Daca tot nu contribui la partea financiara, o dovada de bun simt e ca tu sa preiei restul responsabilitatilor gen curatenie, gatit....
Si evident...cand termini facultatea, obtii un job, te revansezi, preiei si tu o parte din atributiile financiare. Nu sta ca un parazit pe spinarea lui!
E important sa vorbiti despre asta. Multe cupluri au certuri din motive financiare. Nu lasa asta sa intervina si in relatia ta.
Gatitul
Nu rade. Conteaza si asta. Stabiliti de la inceput cine gateste, cine face cumparaturile. Poate tie nu iti place sa gatesti, dar ii place lui. Poate pentru el e extrem de important ca tu sa ai abilitati culinare. De ati stii fetelor ce rele sunt soacrele si cum va barfesc, va critica pentru ca le tineti copilul flamand. Asa ca hai sa punem mana pe-o carte de retete, hai sa exersam un pic, sa le aratam ca si o femeie moderna isi pastreaza abilitatile specifice.
La fel de important e ce si cum gatesti. Stiu cupluri care si dupa zeci de ani de casnicie inca se mai cearta pe motiv ca ea face mancarea prea sarata.Asa ca tine cont de preferintele lui.
Ce mai trebuie sa stii/sa ai in vedere:
Fiecare vine cu anumite obiceiuri mai mult sau mai putin placute. Nu trebuie toerate toate, dar nici toate criticate. Explicati obiceiurile
si stabiliti ce sunteti dispusi sa tolerati si ce nu vreti sa
acceptati(evident cu explicatiile de rigoare)
Timpul meu, timpul tau, timpul nostru.
E bine sa faceti multe lucruri impreuna deacum inainte. Dar pastreaza timp si pentru tine. Pentru prietenii tai, pasiunile tale. Nu va sufocati unul pe altul, nu va izolati de restul lumii.
Evitati rutina. Multe cupluri devin monotone odata ce se muta impreuna. Nu fiti si voi asa. Nu petreceti tot timpul numai in casa. Iesiti afara impreuna in loc sa stai numai in fata
TV-ului. Implicati-va in activitati cat mai diverse.
Sa ai un plan de
rezerva. Nu e pesimistic sa ai ceva
pregatit si pentru cazul in care lucrurile nu merg asa bine. Decat sa fi
homeless sau sa ramai pe capul lui cand nu mai exista sentimente intre voi, mai bine te pregatesti si pentru aceasta varianta
Poate iti vine sa te iei cu mainile de cap acum. Poate ti se pare mult prea complicat si iti vine sa renunti la ideea de a va muta impreuna. Ignora acest "complicat" aparent. E doar tendinta mea de a face lucrurile simple sa para extrem de complicate.
Nu e deloc complicat. Crede-ma, te vei obisnui mai repede decat crezi, lucrul de care te temi acum iti va deveni indispensabil. Vei vedea ce bine e cu ea/ el si vei rade de ziua in care ti-a fost teama, intrebandu-te : "cum am putut sa fiu speriat/a de un lucru asa minunat? "
Barbati/femei care ati ajuns sa cititi aceste randuri, daca aveti o parere diferita de a mea, vreti sa ma contraziceti, nu ezitati. Sunt deschisa la dezbateri. :)
© 2009-2010 (satmaya) All Rights Reserved
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu